Jak vybrat digestoř

Digestoře neboli odsavače par jsou do panelákových bytů instalovány již celé dekády, ale teprve v poslední době se stávají více populární a jsou využívány téměř do všech domácností. Jsou představovány především jako odstraňovače pachů, ale jejich hlavní význam spočívá v odsávání par ze špatně odvětrávaných kuchyní. Pokud by páry nebyly odvětrávány, můžete se velmi brzy těšit na návštěvu plísně. 


Typy digestoří

Žádná z těchto digestoří nemusí být nutně napojena na komín (pozor – nevyužívaný komín, ne ten, kterým topíte), mohou mít vlastní vedení ven – komínové digestoře znamenají, že komín vzhledově imitují.


Výkon digestoře se měří v m³/h. Jedná se o množství vzduchu, které je digestoř schopna odsát za jednu hodinu provozu. Pro zajištění komfortního a zdravého prostředí ve vaší kuchyni by se měl vzduch v místnosti při vaření vyměnit 5-10× za hodinu. Počet výměn vzduchu závisí na intenzitě a způsobu vaření. V běžné kuchyni se na odvětrávání místnosti nepodílí jen digestoř, protože také nevaříme pouze vodu na čaj či kávu a proto jako optimální hodnotu pro výpočet doporučujeme 7 výměn vzduchu za hodinu.

Příklad výpočtu potřebného výkonu digestoře pro běžnou kuchyň spojenou s malou jídelnou o celkové ploše 30 m² a výšce stropu 2,7 m:

V rodině, která bude digestoř používat, se často vaří. Domácí mlsoun si občas zpestří jídelníček tmavší topinkou či bramborákem a o občasné nehody při vaření není také nouze. Zvýšíme tedy počet optimálních výměn vzduchu za hodinu ze 7 na 8.

Objem místnosti: 30 × 2,7 = 81 m³
Počet optimálních výměn za 1hod: 8
Potřebný výkon digestoře: 81 × 8 = 648 m³/h